top of page

SIVAS'TAN ALMANYA'YA !

Güncelleme tarihi: 5 Tem



1940 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Döllük köyünde yapılan arkeolojik kazıda, eşine az rastlanır bir Hitit Tören Baltası bulundu.


Şarkışla yöresinden elde edilen "Hitit Tören Baltası" önemli bir tarihî eser olarak literatüre geçmiştir. Bronzdan yapılmış olan eser MÖ 1400-1100 arasına tarihlenmekte.


Kazı başkanı Alman arkeolog Kurt Bittel tarafından Almanya’ya kaçırıldığı düşünülen bu değerli eser, yıllar sonra Berlin Önasya Müzesi’nde ortaya çıktı.


Şarkışla Âşık Veysel Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Deniz Karakurt, Hitit Tören Baltası’nın izini sürerek Berlin Önasya Müzesi’nde bulunduğunu tespit etti.


Karakurt:


“Envanter kayıtlarını incelediğimizde, Şarkışla'dan gitmiş birçok eserin varlığına dair kayıtlar bulduk. Bu kazıyı yürüten Alman arkeolog Kurt Bittel’in adı, envanter kayıtlarında geçiyor. Bittel, dürüst bir arkeolog olarak biliniyor ve bulduğu eserleri Türk devletine teslim eden biri olarak tanınıyor. Ancak bazı eserleri devlete teslim ederken, bazılarını ise yurt dışına kaçırmış gibi görünüyor”.


Takipçiliği ve yöre ile ilgili değerli çalışmalarından dolayı Deniz Karakurt hocaya teşekkür etmek istiyorum. Yakında ziyaret ettiğim Labranda ve Euromos Anadolu antik kentlerimizdeki ''Balta'' kültünün kadim Anadolu kültüründen kaynaklanan bir tören ve inanç simgesi olduğu bir kez daha netleşmiş oldu. Yabancılar tarafından yurt dışı müzelere kaçırılıan eserlerimizin hukuksal yöntemlerle acilen geri alınması için farkındalık ve kamu oyu baskısı yaratmaya durmadan devam etmemiz gerekiyor !......


Kaynaklar



40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazar Hakkında
WhatsApp Image 2022-11-17 at 2.45.19 PM.jpeg

Muzaffer Haluk Hızlıalp 30.11.1962 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlk öğrenimini Erenköy ve Yıldız İlkokullarında, orta ve lise öğrenimini Fransız Saint-Benoit Erkek Lisesi’nde, Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde, lisans-üstü eğitimini ise İngiltere King’s College’ da tamamlamıştır.

#GunesInsan

Yeni bir çalışma yayınladığımda güncelleme almak için bloguma abone olun.

Teşekkur ederim!

bottom of page