top of page

KAYZER'İN HAZİNE AVCILARI


“KAYZER’İN HAZİNE AVCILARI, ALMAN ARKEOLOGLARIN DOĞUYU YAĞMALAMASI” adlı kitap gerçekten de bir süredir bu blogda bahsetmeye çalıştığım ülkemizin tarihsel eser ve hazinelerinin kaçırılması konusunda önemli bir çalışma. Yazarların ellerine sağlık.

1870'lerde parça parça sökülerek Almanya'ya kaçırılan 2200 yıllık Zeus Sunağı ve Bergama'daki boş temeli.

Ülkemizdeki eşsiz tarihi eserlerin başta Truva Priam'ın Altınları, Bergama Zeus Sunağı, Milet Pazaryeri (Agora) Kapısı, Priene Atena Tapınağı'nın Tam Sütunları olmak üzere Alman Arkeologlar tarafından nasıl binbir hile, oyun, belge sahteciliği, baskı adeta tehdit ile Almanya Berlin’e kaçırıldığını ibretle okumak mümkün. Adamlar eserlerin sergilendiği müzeye bile ''Bergama Müzesi'', ''Pergamon Museum, Berlin'' ismini vermek konusunda herhangi bir tereddüt göstermemişler. Üzüntü, kızgınlık ve keşke duyguları ile çevriliyor sayfalar...


Kitap yeni keşfedilen arşiv belgeleri ışığında sağlam kaynaklara dayanan belgelerle yazılmış. Eserlerin kaçırıldığı o zamanki OSMANLI İMPARATORLUĞU'nun siyasi ve ekonomik durumunu, Avrupa bankaları ve hükümetlerine olan bağımlılığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bazen ''bu dönemin sultanlarını fazla eleştiriyorsun hiç iyi yaptıkları şeyler yok mu ?'' diye eleştiriler alıyorum. Bu arada, bu eleştiriler hepimiz için çok değerli bence...Elbette var; onlar da bizim derin tarihimizin ayrılmaz kişilik ve unsurları; ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği için tarihten dersler çıkarmamız, dönemin şartları ile birlikte yalnış ve eksikleri de görmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Bu konuyu Sultan II.Abdülhamit bağlamında ileriki bir yazımda kısaca değerlendirmek istiyorum.

Bu arada eserleri kurtarmak için elinden geleni yapan Türk müzeciliğinin babası OSMAN HAMDİ Bey'i de tekrar saygı, ve minnetle anıyorum, ışıklar içinde olsun. Kitabı hepinize öneririm Alfa Yayınları 2023 basımı; diğer yayınevlerinde de bulmak mümkün.

67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazar Hakkında
WhatsApp Image 2022-11-17 at 2.45.19 PM.jpeg

Muzaffer Haluk Hızlıalp 30.11.1962 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlk öğrenimini Erenköy ve Yıldız İlkokullarında, orta ve lise öğrenimini Fransız Saint-Benoit Erkek Lisesi’nde, Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde, lisans-üstü eğitimini ise İngiltere King’s College’ da tamamlamıştır.

#GunesInsan

Yeni bir çalışma yayınladığımda güncelleme almak için bloguma abone olun.

Teşekkur ederim!

bottom of page