KAÇIRILAN ESERLERİMİZ
Yurtdışına kaçırılmakla bitmeyen başka 8 muhteşem eserimiz, tarih ve kültür varlığımız...Bir gün yurtlarına dönmeleri ve farkındalık umuduyla...
Bebek Heykeli - Osmanlı Devleti 1875 sonbaharında daha önceki makalelerde de gördüğümüz gibi resmen ekonomik iflasını ilan etti ve siyasi özgürlüğünü kaybetti. Bunu fırsat bilen Avusturya, Sultan II.Abdülhamid'e baskı yaparak 130 yıllık Efes kazısını ateşledi. Efes'ten getirilen yüzlerce eserle birlikte Avusturya'ya götürülen bebek heykeli, Viyana Efes Müzesi'nde sergileniyor.
Yaşlı Balıkçı - Almanların Afrodisias kazıları sırasında bulduğu eser, Hadrian Hamamı'nda kazı yapan Fransız arkeolog Paul Gaudin (1858-1921) tarafından Almanya Berlin Müzesi'ne satıldı. Orijinal başı Aphrodisias'ta.
Bronz Atlet Heykeli - 1896 yılında Avusturyalılar tarafından Efes'ten alınmıştır. Viyana Efes Müzesi'nde sergileniyor. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün 1895′te başlatmış olduğu kazılar ile ortaya çıkan Efes Antik kentindeki üstün sanatsal değeri olan çok sayıda buluntu, ''Türk makamlarının izniyle'' bu kentten 1896-1906 yılları arasında, Viyana’ya getirilmiş. Viyana Sanat Tarihi Müzesi olarak 1891′de tamamlanan büyük yapının galerilerine bu çapta bir düzenleme sığamadığından, eserlerin az bir kısmı sergileniyor, büyük çoğunluğu yaklaşık 130 yıldan beri depolarda, müze ziyaretçisine kapalı olarak bekletiliyor...
Milet Agorası Kapısı - 1903 Aydın, Milet kazılarında ortaya çıkarılan eser, Almanlar tarafından Berlin'e Pergamon-Bergama Müzesi'ne ''taşınmış''. Savaştan sonra restore edilerek 1954 yılında bugünkü halini almış. Bu eserimiz Anadolu-Roma mimarisinin çok önemli örneklerinden biri.
Aslan-Kartal Gövdeli Kadın Heykeli - 1896 yılında Avusturyalılar tarafından Efes'ten Viyana Efes Müzesi'ne götürülmüş.
Bodrum Mozolesi'nden Mermer At- 1856 yılında Sultan Abdülmecid'in izniyle İngilizler tarafından alınmış, British Museum'a konulmuş.
Pişmiş Toprak Erkek Büstü - Kaçak yollardan alındığı tahmin edilen eser, 2000'den fazla eserin bulunduğu Amsterdam'daki Hollanda Ulusal Eski Eserler Müzesi'nde sergilenmekte.
Dionisos Heykeli - 1919-22 Kurtuluş Savaşı, Yunan işgali sırasında Atina'ya götürüldü.
Comments