top of page

GORNAYA ŞORYA-GÜNEY SİBİRYA

Gornaya Şorya (Shoria) Dağı megalitleri - Gornaya, Kemerovo, Güney Sibirya.

(Super Megaliths from Southern Siberia near the mountains of Gornaya Shoria).


Gornaya Şorya (Shoria)'daki megalitik yapı ve taş bloklar, boyut ve ağırlıkları itibarıyla dünyadaki diğer örnekleri tarafından geçilemiyor! Şimdiye kadar dünyada onlarla kıyaslanacak başka hiçbir şey yok. Bölgede ağırlıkları 2.000 ila 4.000 tona kadar olan düzenli kesilmiş taş bloklar (megalitler) bulundu ve daha büyük olanları da var.


Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Rusya, Güney Sibirya'da uzak bir bölge olan Kemerovo, Gornaya Şorya'da, çok eski bir medeniyetin kalıntıları olabileceği düşünülen tekil veya üst üste yığılmış çok büyük kaya, taş blok ya da megalit adı verilen yapıların varlığı ortay çıktı.

Bazı jeologlar doğal oluşumlar olabileceklerine dikkat çekseler de, araştırmalar bunların büyük olasılıkla insan yapımı olduğunu gösteriyor. Bazıları tonlarca ağırlıkta (2.000/4.000 ton) olan taşların ölçekleri, düz yüzeyleri, keskin köşeleri, dik açıları, istifleniş şekli ve diğer özellikleri göz önüne alındığında gelişmiş bir uygarlık tarafından şekillendirilmiş olma olasılığını güçlendiriyor. Granit bloklar oldukları için, bu son derece sert kaya cinsinin şekillendirilmesi ve taşınması için ciddi bir teknoloji ve mühendislik bilgisi gerekiyor.

Bakır, demir keski ve çekiç gibi aletlerle bunu yapmak söz konusu değil. Dünyanın bazı bölgelerinde buna benzer örnekler (The Pregnant Woman Stone of Baalbek, Lebanon weighs in atapproximately 1.260 ton;......) görsek te bunlar oldukça farklı !


Yapılar Güney Sibirya'da, Altay Dağları'nın doğusundaki Gornaya Şorya'da. En büyük taş blokların iki ila dört bin ton arasında tahmini ağırlığa sahip olduğu bildiriliyor.

Bir başka örnek Peru'daki Ollantaytambo gibi, bu muazzam taşlar da bir dağın tepesine yığılmış. Görünüşe göre, eskiler tonlarca ağırlıktaki devasa taş bloklarını kesmekte ve şekillendirmekte zorluk çekmemişler; ancak bunları dağ tepelerine kadar sarp ve ormanlık arazileri aşarak nasıl taşıyabildiler ?!?

Megalitik siteyi araştıran bir başka araştırmacı Georgy Sidorov, sitenin bir zamanlar bu megalitik granit kaya bloklarından oluşan büyük bir yapıya ait olduğu sonucuna varıyor ve çok uzak geçmişte muazzam bir patlama ya da sismik aktivite ile parçalandığını düşünüyor. Isı işaretleri, yanmış, çukurlaşmış kayalar, etrafına saçılmış diğer kayalar da dahil olmak üzere 500 metreden fazla uzağa fırlamış duvar parçaları bulunması bu varsayımı güçlendiriyor.


Çevredeki kayalarda açıklaması zor belirli 'çukurlar' oluşan yüksek ısı ya da yüksek enerji varsayımını destekleyebilecek çok sayıda belirti göze çarpıyor.


Geçmişin derinliklerinde nelerin yaşandığını tam olarak bilmemekle birlikte bu ve bunun gibi yapıların araştırılması ve aradaki bağlantıların spekülasyondan uzak bilimsel araştırmalarla ortaya konması gerekiyor. İnsanlık tarihinin uzak geçmişi belki de hayal etmekte zorlanabileceğimiz önemli sırları barındırıyor...


Rusya Federasyonu özellikle Sibirya coğrafyası, geçtiğimiz yüzyıllar boyunca büyük ölçüde ihmal edilmiş birçok tarih öncesi megalitik yapı, dolmen ve kalıntılara sahip. Yakın zamanda keşfedilen yaklaşık 30.000 yıllık ve Avrupa kıtasının ortasında büyük gelişmiş bir medeniyetin kanıtı olabilecek Bosna Piramitleri de (bkz. Blog - ''Bosna Piramitleri'') ve Çin'de bilinmeyen uzak geçmişten gelen büyük piramit-kurganlar (bkz. ''Kitap'') bulunmakta.


Rusya Federasyonu'nun Sibirya bölgesi kadim Türk halklarının yaşadığı ve binlerce yıl boyunca kültürlerinin oluştuğu bir büyük coğrafya, aynı zamanda...


Gornaya Şorya Dağı ise Kemerovo (Çuvaş Türkçesi : Kemer) bölgesinde bulunuyor ve Şor Türklerinin yaşadığı bölgelerden biri. 2002 nüfus sayımında nüfusları 13.975 olan Şorlar, Batı Sibirya’da Kemerovo oblastında Novokuznetsk civarında Taştagol (Taştagöl) ve Mejdureç rayonlarında, Alatau (Ala-dağ)’ın kuzey eteklerinde, Tom Irmağı'nın Kondoma ve Mrassu kolları kıyılarında yaşamaktalar. Burada 1926’da Gornoy Şorii (Dağlık Şor) özerk bölgesi kurulmuş, ancak 1939’da lağvedilmiş. 1926’da toplam 12.601 olan Şorların nüfusu 1970’e kadar az da olsa artmış ve bu tarihte 16.494’e yükselmiş, fakat bu tarihten sonra sürekli azalarak bugün 14 bin civarına inmiş durumda. Şor nüfusun % 83’ü Kemerovo oblastında, % 8’i Hakasya’da yaşıyor...



Kaynaklar







50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

TÜRK / KURT

Yazar Hakkında
WhatsApp Image 2022-11-17 at 2.45.19 PM.jpeg

Muzaffer Haluk Hızlıalp 30.11.1962 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlk öğrenimini Erenköy ve Yıldız İlkokullarında, orta ve lise öğrenimini Fransız Saint-Benoit Erkek Lisesi’nde, Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde, lisans-üstü eğitimini ise İngiltere King’s College’ da tamamlamıştır.

#GunesInsan

Yeni bir çalışma yayınladığımda güncelleme almak için bloguma abone olun.

Teşekkur ederim!

rm442-01-04-g-mockup.png

Bana Ulaşın

© 2022 by Haluk Hizlialp. Created by Badesim Kubak.

bottom of page