top of page

Kaya resimleri (Petroglifler), insanoÄŸlunun tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar olan yolculuÄŸunu, kutsal inanç ve kavramlarını, mitolojilerini, ritüellerini, bilinçaltı arketipleri ile anlatan, ÅŸifreli kültür kodlarıdır.


Bu kaya yontmaları ya da resimleri sırası ile Paleolitik ve Mezolitik çaÄŸlardan (MÖ 22.000-10.000 arası dönemlerden) baÅŸlayarak, Neolitik (MÖ 8.000’ler) dönemlerde yaÅŸayan avcı-toplayıcı topluluklar tarafından doÄŸa ve evreni algılama ifadeleri olmakla birlite bana göre, kendileri ve kendilerinden sonra gelecek kuÅŸaklar için bir iletiÅŸim aracı olarak kullanılmıştır. O dönemlerde yaÅŸayan insanların yaÅŸam, ölüm, sonsuzluk ve inanç kültürünü yansıtmakla birlikte, bazı astrolojik ve kozmolojik sırları da içinde barındırdığı düÅŸünülmektedir.
 

Binlerce yıldır yaÅŸayan ve yinelenen sanat formlarının ilk kaynağı da yine bu kaya resimleridir. Eski Türklerin kullandığı tamgaların ve dolayısıyla tamga (runik) harflerin ilk kaynağı ‘’petroglif ’’ adını verdiÄŸimiz “Kaya Resimleri’’dir. Kaya Resimleri zamanla stilize edilerek sadeleÅŸtirilir. Bu stilize edilmiÅŸ simgelerin tam karşılığı ise eski Türk dilinde ‘’Tamga’’dır. Tamgalardan harflere doÄŸru uzun bir geçiÅŸ süreci vardır. Ä°ÅŸte Dünya’nın en kadim dil ailesi olan Ural-Altay Türk dillerinin doÄŸuÅŸu ve tüm Avrasya coÄŸrafyasında gözlenen Göktürk öncesi ve sonrası Tamga abc’leri bu sürecin ürünleridir.
 

Dünya’nın bir çok yerinde olmakla birlikte özellikle Orta Asya, Sibirya, Anadolu, Mezopotamya ve Avrasya coÄŸrafyalarında sıkılıkla ortaya çıkan kaya resimlerinin en öne çıkanlarından biri de ‘’GüneÅŸ Ä°nsan’’ diye adlandırmayı uygun bulduÄŸum kaya resimleridir.

 

GüneÅŸ Ä°nsanlar insanın en saf, temiz ve ışık halini temsil eder. Özellikle Sibirya, Orta Asya, Anadolu coÄŸrafyalarındaki arkaik ÅŸaman (kam) ve pagan inançlarındaki GüneÅŸ Kültü’nün bir ifadesidir. DoÄŸayı sever ve korur, her türlü bilgiyi doÄŸayı, gökyüzünü, evreni ve kendini izleyerek edinir; hiçbir canlıya zarar vermez; bencil olmayan, paylaşımcı, yardımsever bir yapısı vardır; zamanın doÄŸrusal deÄŸil döngüsel olduÄŸu gerçeÄŸi ile yaÅŸar; ruhun ölümsüzlüÄŸüne ve göksel bir yolculukla Tanrı’sına eriÅŸeceÄŸine inanır.
 

Aslında hepimiz ‘’GüneÅŸ Ä°nsan’’ olmaya çalışırız. Ancak bu amaca yaklaÅŸabilmek için her insanın kendisi ve bilinçaltıyla yüzleÅŸebilmesi gerekir.


Günümüz dünyasında GüneÅŸ Ä°nsanların çoÄŸalması dileÄŸiyle…

bottom of page